Βουβωνοκήλη

Η βουβωνοκήλη χειρουργείται στο KiliCare λαπαροσκοπικά – εξωπεριτοναϊκά (τεχνική TEP), η οποία αποτελεί την εξέλιξη της απλής λαπαροσκοπικής μεθόδου (TAPP).

Κατά τη μέθοδο TEP ούτε μεγάλη τομή όπως στην ανοιχτή επέμβαση πραγματοποιείται, ούτε μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα εισερχόμαστε όπως στην απλή λαπαροσκοπική επέμβαση TAPP. Η μέθοδος TEP είναι επίσης λαπαροσκοπική (μέσω 3 μικρών τραυμάτων 0,3 – 1 εκ. σε μέγεθος), αλλά τα εργαλεία και η κάμερα κινούνται εντός του κοιλιακού τοιχώματος (εκτός περιτοναίκής κοιλότητας). Αυτό σημαίνει ακόμα μικρότερο τραυματισμό ιστών σε σχέση με την TAPP. Μια παραλλαγή της TEP είναι η e-TEP που εφαρμόζεται σε ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Τα Οφέλη της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης βουβωνοκήλης (TEP) είναι:

  • Ανώδυνη επέμβαση
  • Αναίμακτη επέμβαση
  • Ταχεία ανάρρωση
  • Άθληση και άρση βαρών μετά από 10 μέρες
  • Σχεδόν μηδενική πιθανότητα επανεμφάνισης κήλης (πιο ανθεκτικό αποτέλεσμα)
  • Μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών
  • Καλύτερη αισθητική
  • Δυνατότητα από τις ίδιες τρεις μικρές τομές να αποκατασταθούν και αμφοτερόπλευρες βουβωνοκήλες
  • Μεγαλύτερη ακρίβεια διεγχειρητικά

To KiliCare είναι το πρώτο κέντρο στη θεσσαλονίκη που πραγματοποίησε την τεχνική TEP για βουβωνοκήλη.

Κατά την επέμβαση τοποθετείται από το χειρουργό εξελιγμένο συνθετικό πλέγμα φιλικό προς τον οργανισμό, το οποίο ενισχύει το κοιλιακό τοίχωμα.

Μια παραπλήσια επέμβαση με τη λαπαροσκοπική είναι η ρομποτική επέμβαση βουβωνοκήλης. Η φιλοσοφία, τα πλεονεκτήματα και τα αποτελέσματα είναι στην ουσία τα ίδια σε σχέση με τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση (πάλι μέσω μικρών οπών). Η διαφορά έγκειται στο ότι λαπαροσκοπικά καθοδηγεί τα εργαλεία ο χειρουργός κήλης, ενώ ρομποτικά τα εργαλεία κινούνται από το ρομπότ, το οποίο όμως χειρίζονται πάλι οι χειρουργοί κήλης μέσω μοχλών.

Τι είναι η βουβωνοκήλη?

Με τον όρο βουβωνοκήλη εννοούμε ένα κενό στο κοιλιακό τοίχωμα της βουβωνικής περιοχής, μέσω του οποίου σπλάχνα που βρίσκονται φυσιολογικά μέσα στην κοιλία εξέρχονται από την κοιλία. Συνήθως προβάλλει έντερο ή ενδοκοιλιακό λίπος. Η βουβωνική περιοχή βρίσκεται πάνω από τον μηρό.

Οι βουβωνοκήλες μπορεί να είναι ορατές για τον ασθενή (τοπική διόγκωση) ή και όχι. Μπορεί επίσης να παρουσιάζεται πόνος ή κάψιμο κατά την άρση βάρους ή την κίνηση. Συχνά επίσης, ένας ασθενής είναι δυνατό να μην έχει βουβωνοκήλη μόνο σε μία μεριά, αλλά και δεξιά και αριστερά (αμφοτερόπλευρα).

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 30% των ανδρών εμφανίζει κάποια στιγμή βουβωνοκήλη. Το ποσοστό σε γυναίκες είναι πολύ χαμηλότερο, και λόγω διαφορετικής ανατομίας, αλλά και λόγω της μικρότερης πίεσης που δέχεται η βουβωνική περιοχή στις γυναίκες, καθώς αυτές σηκώνουν συνήθως λιγότερα βάρη.

Η βουβωνοκήλη διαπιστώνεται συνήθως με την κλινική εξέταση από το χειρουργό. Σπάνια απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις, π.χ. υπερηχογράφημα ή δυναμική μαγνητική τομογραφία.

Ανεξάρτητα από το αν προκαλούνται συμπτώματα ή όχι, κάθε βουβωνοκήλη θα πρέπει να χειρουργείται, ώστε να αποφευχθεί η περίσφιξη βουβωνοκήλης. Περίσφιξη είναι ο στραγγαλισμός (σφήνωμα) του εντέρου ή του λίπους μέσα στη βουβωνοκήλη, κάτι που απαιτεί επείγον χειρουργείο, καθώς κινδυνεύει το σφηνωμένο έντερο με νέκρωση και συνεπακόλουθη μόλυνση. Και σαφώς μια προγραμματισμένη επέμβαση είναι καλύτερη από ένα επείγον χειρουργείο, καθώς είναι διαφορετική και η πρόγνωση, αλλά συχνά και η τεχνική που εφαρμόζεται.

Συνεπώς, ασθενείς με συμπτώματα στη βουβωνική χώρα, θα πρέπει να επισκέπτονται τον εξειδικευμένο χειρουργό, ώστε να μην παραβλέψουν μια βουβωνοκήλη. Συχνά υφίστανται και άλλες παθήσεις, τα συμπτώματα των οποίων μιμούνται τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης. Τέτοιες παθήσεις είναι π.χ. τραυματισμοί (π.χ. μυικές θλάσεις, τενοντίτιδες), διόγκωση τοπικών λεμφαδένων κλπ. Τη διαφορική διάγνωση θα κάνει ο ειδικός ιατρός είτε κλινικά είτε και με τη συνδρομή απεικονιστικών εξετάσεων.

Που οφείλεται η βουβωνοκήλη?

Οι συχνότερες αιτίες δημιουργίας βουβωνοκήλης είναι:

  • Άρση βαρών
  • Παχυσαρκία
  • Συνεχόμενος Βήχας
  • Κληρονομικότητα